Ring and Ball Test ဆိုသည္မွာ ASTM D36 အရ ကတၱရာ၏ softening point ကိုတိုင္းတာေသာ စမ္းသပ္မႈျဖစ္သည္။ ၎စမ္းသပ္မႈ၏ အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္မွာ ကတၱရာ၏ phase changes ျဖစ္မည့္ အပူခ်ိန္ကို ဆံုးျဖတ္ရန္အတြက္ျဖစ္သည္။
စမ္းသပ္ပံုမွာ ေရ သို႔မဟုတ္ ethylene glycol ျဖည့္ထားေသာ ဘီကာခြက္ထဲတြင္ စမ္းသပ္မည့္ကတၱရာထည့္ထားေသာ brass ring ကို ခ်ိတ္ဆြဲထားသည္။ ၎ brass ring ထဲရွိ ကတၱရာ၏ အလယ္တြင္ 7.5mm အခ်င္းရွိၿပီး 3.5-g ေလးေသာ steel ball ကိုတင္ထားသည္။ ထို႔ေနာက္ ဘီကာခြက္ထဲရွိအရည္ကို တစ္...မိနစ္လ်င္ 5-degC ႏႈန္းျဖင့္ အပူေပးသည္။ ကတၱရာေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာေသာအခါ steel ball သည္ ကတၱရာႏွင့္အတူ ခြက္၏ေအာက္ေျခသို႔ နိမ့္ဆင္းလာသည္။ ေပ်ာ့ဆင္းလာေသာကတၱရာ 25mm (1-in) အကြာအေဝးသို႔ ေရာက္ရွိခ်ိန္တြင္ရွိေသာ အပူခ်ိန္ကို ၎ကတၱရာ၏ softening point အျဖစ္သတ္မွတ္သည္။ ၎စမ္းသပ္မႈအတြက္ တူညီေသာ specimen ႏွစ္ခုကို တခ်ိန္တည္းစမ္းသပ္ရျခင္းျဖစ္ၿပီး ၎ specimen ႏွစ္ခု၏softening point သည္ 1-degC ထက္ပို၍ကြာျခားေနပါက စမ္းသပ္မႈတစ္ရပ္လံုးကို အစမွျပန္၍ ဒုတိယအႀကိမ္ ျပန္လည္စမ္းသပ္ရမည္။
ဝိုင္ေကတီ (စက္မႈ)
No comments:
Post a Comment